İş yerinde Kürtçe konuşmaları yasaklanan 12 genç istifa etti

Mardin Nusaybin’de yaşayan ve aralarında üniversite öğrencilerinin de bulunduğu 12 genç, Nisan ayında çalışmak için Muğla Bodrum’a gitti. Gençler, bir otelin iç ulaşım hizmetleri ile golf sahalarındaki ulaşımı sağlayan taşeron firma Axis Mundi Travel’da işe girdi.

İddiaya göre bir süre sonra yöneticiler gençlerin kendi aralarında Kürtçe konuşmalarını yasakladı. Gençler Kürtçe konuşmaya devam edince, firmanın müdürlerinden İ.K. Whatsapp grubuna şu mesajı attı:

“Arkadaşlar burası siyaset arenası değil, dolayısıyla işe adam alırken dinine (ateist vs.), diline (Kürt, Türk, Laz) bakmıyorum. Bu yüzden buggy park ve serviste herkes sadece Türkçe konuşacak. Mesai saatleri dışında ne yaparsanız yapın. (araçlarda etnik müzik çalmak yok) Herkesin gerekli özeni göstermesini rica ediyorum. İşinizi yapın o kadar.”

MA’dan Ahmet Kanbal’ın haberine göre bu mesaj üzerine 12 genç, kendi istekleriyle işten ayrılarak, memleketlerine döndü. İşten ayrılmaları nedeniyle ödemeleri eksik yapılan gençler şikayetçi olacak.

‘BİR KELİME KÜRTÇE DUYUNCA KONUŞMAYIN DİYORLARDI’

Yaşadıklarını anlatan gençlerden Mehmet Aslan, üniversite öğrencisi olduğunu ve sezonluk olarak Bodrum gibi turizm bölgelerine çalışmaya gittiklerini söyledi. Çalıştıkları yerde sürekli olarak “Kürtçe konuşmayın” şeklinde uyarıldıklarını ifade eden Aslan şöyle konuştu:

“Bir kelime Kürtçe duyduklarında ‘konuşmayın’ diyorlardı. Şarkı söylediğimizde izin vermiyorlardı. Hatta mesai bittiği zaman dahi Kürtçe konuşmamızı istemiyorlardı. Dilimiz olduğunu, yasaklanamayacağını söylememize karşın yasak demekle yetiniyorlardı. Bir ay kadar bu böyle devam etti. 3 ay çalışıp, çıkacağımızı düşünüyorduk. Ancak en son whatsapp grubunda yazılan mesajın ardından yüz yüze görüştük. Türkçe dışında dillerin konuşulmasının yasak olduğunu söyledi. İngilizce ve İspanyolca’nın da mı yasak olduğunu sorunca, Kürtçe’nin yasak olduğunu söyledi. Bize ‘Kürtçe konuşmayın yasak’ deyince biz de 12 kişi işten ayrıldık.”

‘ONLARIN ANADİLİNİ KONUŞMA HAKKI VAR, BİZİM NİYE YOK?’

İşten ayrılmalarının ardından ödemelerinin eksik yapıldığını ve bu nedenle firma hakkında mahkemeye gideceklerini ifade eden Aslan, “Hem dilimizi yasakladılar hem de hakkımızı vermediler. Bizler de hakkımızı arayacağız. Bu bizim dilimiz ve konuşacağız. Onların anadillerini konuşma hakkı var da neden bizim olmuyor. Bunun cevabını versinler” diye konuştu.

‘DAVA AÇACAĞIZ’

Firmanın ödemelerini eksik yapmasına gerekçe olarak “Haber vermeden işten ayrıldılar” iddiasını gösterdiğini belirten gençlerden Kani İlhan, “İşten ayrılacağımızdan haberleri olmasına rağmen şirket merkezine haberleri olmadığı şeklinde bildirmişler. İnsan kaynakları ile görüştük. Ödemelerin eksik olduğunu söyledik. Onlar da bizleri dinlemediler. Biz de haklarında dava açacağız” ifadelerini kullandı.

(MEZOPOTAMYA AJANSI)